Cum se obtin despagubiri pe baza politei RCA?

In urma unui accident rutier, exista doua tipuri de despagubiri care pot fi acordate de catre o companie de asigurari pe baza politei RCA. Pe de o parte este vorba despre daunele materiale, adica acele avarii produse masinii, iar pe de alta parte avem daunele morale, care pot fi solicitate de catre o victima a unui accident rutier sau de catre o ruda a acesteia, in urma unor vatamari corporale sau a decesului.

Constat amiabil vs. proces verbal 

Este imperios necesar ca orice sofer sa detina un RCA valabil, pentru ca in momentul in care se produce un accident, persoana afectata are nevoie de polita RCA a celui vinovat pentru a putea solicita despagubiri.

In cazul unui accident usor, in urma caruia au rezultat doar daune materiale, soferii implicati pot incheia un constat amiabil. Este insa necesar ca ambele parti implicate sa fie de acord. Pe baza acestui document, soferul pagubit poate solicita despagubiri de la asigurator avand o copie a politei RCA a conducatorului auto vinovat.

Situatia se schimba insa in momentul in care, in urma unui accident rutier, au rezultat si vatamari corporale sau chiar deces. De aceasta data este interzisa folosirea constatului amiabil si se impune chemarea politiei la fata locului, care va intocmi un proces verbal.

Pentru a obtine despagubiri RCA sunt necesare urmatoarele acte: copie dupa certificatul de inmatriculare a masinii, cerere de despagubire, proces verbal realizat de Politia Rutiera, proces verbal realizat de inspectorul de daune si o copie dupa certificatul medico-legal atunci cand este vorba de vatamare corporala.

Cum pot fi obtinute despagubiri RCA pentru imposibilitatea folosirii masinii dupa accident?

Mai exista un tip de despagubiri care pot fi solicitate de catre soferi prin intermediul politei RCA, si anume imposibilitatea folosirii masinii dupa producerea accidentului respectiv. Trebuie mentionat insa ca acest tip de despagubiri pot fi obtinute in special in instanta si mult mai rar pe cale amiabila.

Rezolvarea problemei pe cale amiabila se face doar in cazul firmelor specializate in transportul de pasageri sau marfa. In cazul multor soferi, sunt necesare astfel de despagubiri, mai ales in momentul in care masina avariata in urma accidentului era folosita in interes de serviciu sau aceasta reprezenta modalitatea de obtinere a veniturilor pentru persoana afectata.

Apelul la instanta pentru obtinerea unor astfel de despagubiri este singura cale posibila pentru soferii obisnuiti, avand in vedere faptul ca nici asigurarea Casco nu prevede acordarea acestora. Solicitarea unor astfel de despagubiri este reglementata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ceea ce priveste normele referitoare la RCA. Compania de asigurari va trebui sa plateasca despagubiri in special pentru perioada de timp in care masina afectata in urma unui accident se afla in service pentru reparatii.

Sursa: auto.ro

www.tractari-transport.ro va ofera servicii complete de tractari auto precum si transport marfa. De asemenea inchiriem remorci auto pentru o masina,doua sau pentru dube XXL. Asistenta rutiera, remorcare auto si consiliere pentru gasirea unui service autorizat. Daca ati ramas in pana, in caz de accident sau daca nu aveti  numere valabile, va transportam masina dumneavoastra la destinatie. Tractari auto Pitesti, tractari auto Autostrada A1, tractari auto Arges si in orice alta locatie pe plan national sau international pe baza unei comenzi ferme!!! Se poate asigura CMR si factura! Personal calificat si siguranta auto sau marfa transportata!!!

Leave a Reply