Masini furate din Schengen- de ce sa ne ferim!!!

Romanii au furat anul trecut mai multe masini din strainatate si le-au vandut cu acte false, firmele de unde proveneau autoturismele fiind in mare parte de rent-a-car. Masinile furate au fost modele cu dotari de top, km putini, fabricate dupa 2011, cu o valoare pe piata de masini second-hand de peste 11.000 de euro.

“Cumparatorii de masini second-hand ar trebui sa ceara vanzatorilor Certificatul de autenticitate emis de RAR inainte sa dea banii pe autoturism. Multi romani nu fac asta si se trezesc ca au cumparat o masina furata. Daca autoturismul provine din Schengen ar trebui sa intrebe intai la Politie daca masina este furata”, a declarat Cristian Bucur, seful departamentului omologari individuale la Registrul Auto Roman (RAR), intr-o conferinta organizata de Autovit.ro.

Potrivit lui Bucur, Certificatul de autenticitate este emis in urma verificarii daca masina este data in urmarire ca fiind furata in bazele de date ale Interpol, Eucaris, Furt auto – Romania, dar nu si in Schengen, unde are acces doar Politia Romana. Au existat situatii in care autoturisme furate din strainatate au obtinut certificat de autenticitate RAR, insa la verificarea DRPCIV inainte de inmatriculare au fost depistate ca furate din Schengen si confiscate.

Certificatul emis de Registrul Auto Roman este o dovada ca specificatiile tehnice din acte corespund cu realitatea si ca masina nu se gaseste pe lista celor furate. Pentru totala siguranta, certificatul trebuie solicitat de cumparator inaintea incheierii tranzactiei, iar vanzatorul trebuie sa mearga la RAR sa il elibereze.

Top masini furate din Schengen

In topul masinilor furate conduce BMW cu 25%, urmat de VW cu 19%, Mercedes-Benz cu 14%, Opel cu 8%, Renault cu 5%, Skoda cu 4%, Fiat si Peugeot cu 3%. Cele mai multe masini furate sunt din Romania, Italia, Germania, Ungaria, Franta, Austria, Belgia, Olanda.

Anul trecut, pe piata interna 205.000 de masini second-hand si-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de masini second-hand au fost aduse in tara. Necunoasterea legislatiei in vigoare si a drepturilor pe care cumparatorii le au sunt factorii principali ce ii pot face vulnerabili pe acestia in fata unei posibile fraude, fie ca este vorba despre starea precara a masinii sau de lipsa unor acte esentiale.

Autovit.ro si ExactCC au realizat o cercetare pentru a afla ce aspecte sunt importante pentru romanii care au cumparat sau vor sa-si cumpere o masina second-hand si cum se documenteaza acestia pentru achizite. Rezultatele studiului evidentiaza punctele slabe ale cumparatorilor romani care pot deveni victime ale fraudelor si este un punct de pornire pentru imbunatatirea modalitatii de achizitionare a unei masini rulate.

Cercetarea a fost realizata la finalul anului 2013 pe un esantion de 919 persoane , reprezentativ pentru populatia din mediul urban cu varste intre 19 si 49 de ani, care utilizeaza internetul. Ca si repartizare pe sexe, peste doua treimi dintre respondenti sunt barbati, iar venitul mediu pe gospodarie este de 3.400 lei, dupa cum reiese din raspunsuri.

Cercetarea cuprinde doua categorii de respondenti: cei care au achizitionat masini second-hand in ultimul an si cei care intentioneaza sa cumpere in urmatoarele 12 luni. La o mare parte dintre intrebari, raspunsurile sunt asemanatoare, la altele insa sunt diferente interesante ce arata ca opiniile se schimba dupa experienta achizitiei si detinerii unei masini second-hand.

Surse de informare, documentare, site-uri preferate

Cercetarea realizata arata ca aproximativ jumatate dintre cei care si-au luat masina in ultimul an au luat singuri decizia, iar ceilalti 50% au luat hotararea impreuna cu altcineva. Ca surse de informare inainte de cumpararea unei masini second-hand, site-urile de anunturi auto sunt pe primul loc, 71% dintre respondenti vizitandu-le cel putin o data pe saptamana. Procentul poate parea mare dar este explicabil in contextul in care respondentii studiului sunt utilizatori activi de internet. 43% din cei intrebati au spus ca discuta cu prieteni mai avizati in domeniu, 37% citesc parerile altor cumparatori pe bloguri si forumuri si numai 35% merg si in targuri de masini. Parerea unui mecanic este esentiala pentru numai 27% din cei intrebati.

Pentru cei care au cumparat o masina in ultimele 12 luni, cele mai relevante subiecte pentru documentare inainte de achizitie sunt: legislatia privind taxele (71%), evitarea fraudelor verificand corect caracteristicile masinii (69%) si dotarile masinii (65%).

Cand vine vorba despre recomandarile privind achizitionarea unei masini second-had, pe primul loc ca grad de incredere sunt situate cunostintele si prietenii (57%) si abia pe locul doi mecanicii dintr-un service autorizat al marcii (46%). Pe locul trei site-urile cu anunturi auto (43%) iar pe ultimul loc reprezentantii targurilor auto (21%).

Verificarea – o etapa esentiala

Orice cumparator vrea o masina cat mai buna din punct de vedere tehnic, insa mai putin de un sfert dintre cei care si-au luat automobil second-hand s-au dus la service autorizat pentru un diagnostic inainte de a-l cumpara. 42 % dintre cumparatori spun ca au verificat personal masina, 32% au evaluat-o impreuna cu un prieten care se pricepe la masini si doar 23% au dus masina la un service autorizat al marcii achizitionate.

Cei care urmeaza sa achizitioneze o masina declara ca o vor verifica impreuna cu un mecanic ales de ei (41%), impreuna cu un prieten care se pricepe la masini (39%), la un service autorizat al marcii (38%). Abia pe locul 4 se afla varianta „verific personal” (30%).

„Procesul de cumparare al unei masini este foarte incarcat emotional si desi initial avem un plan bine pus la punct si vrem sa parcurgem o intreaga lista de proceduri de siguranta, cand ajungem langa masina visata dorinta de a o avea cat mai repede este atat de mare incat ne face sa nu mai punem siguranta pe primul loc. De multe ori mai intai decidem emotional dupa care incercam sa gasim argumente rationale pentru a confirma decizia luata.” a declarat Mihai Cune, business manager Autovit.ro.

O diferenta este vizibila si in cazul celor care au cumparat o masina in ultimele 12 luni: nivelul de incredere in informatiile prezente in cartea de service este de 75% in timp ce la cei care urmeaza sa achizitioneze o masina SH este de numai 59%.

La intrebarea „Ati verificat daca numarul de kilometri afisat pe bord este real?”, peste doua treimi dintre posesorii de masini seccond-hand au raspuns afirmativ, insa 42% nu pot explica modul in care a fost facuta aceasta verificare si doar 27% spun ca au apelat la un tester autorizat. Peste trei sferturi dintre cei care intentioneaza sa-si cumpere masini second-hand doresc sa verifice kilometrajul. Dintre acestia mai mult de 40% nu pot, insa, exemplifica procedura de verificare.

„Din informatiile prezentate mai sus tragem concluzia ca verificarea kilometrajului este foarte importanta pentru cumparatorii de masini rulate, cunoscandu-se cat de populara este practica „intineririi” masinii scoase la vanzare. Din pacate foarte putini cumparatori cunosc procedura prin care pot afla istoricul unei masini si un procent si mai mic dintre ei chiar reusesc acest lucru. Conform legislatiei in vigoare dealerul autorizat nu poate divulga informatii referitoare la istoricul masinii in service-urile din reteaua respectiva decat proprietarului.

Solutia pentru aflarea kilometrajului real

Solutia este o baza de date nationala administrata de R.A.R. in care sa fie inregistrate datele referitoare la rulaj, cu fiecare ocazie cu care o masina se prezinta la I.T.P., la R.A.R. sau la orice service autorizat de R.A.R.. Ulterior aceasta baza de date ar putea fi unita cu cea a Politiei (date despre schimbarile de proprietar, furturi) si a asiguratorilor (istoricul daunelor), astfel, existand o evidenta a parcului auto national ce va putea fi pusa la dispozitia populatiei. “O masura complementara cu cele prezentate mai sus ar fi modificarea legislatiei astfel incat vanzarea unei masini cu kilometrajul dat inapoi sa fie considerata infractiune, la fel si manopera de interventie asupra rulajului” a declarat Mihai Cune.

Punctele slabe ale cumparatorilor romani

Cercetarea arata ca o jumatate dintre cei care au cumparat masini second-hand nu au primit Certificatul de autenticitate de la fostul proprietar in momentul achizitionarii masinii. Mai mult de jumatate dintre cei care intentioneaza sa cumpere o masina second-hand nu cunosc faptul ca Certificatul de autenticitate trebuie inmanat de vanzator inainte de incheierea tranzactiei. Dintre cei care intentioneaza sa-si cumpere masina, un sfert au spus, in mod eronat, ca acest Certificat trebuie inmanat de cumparator.

Studiul a relevat ca 34% dintre cei care si-au cumparat masina second-hand considera ca „nu prea se pricep” la masini, in timp ce, dintre cei care urmeaza sa achizitioneze o masina second-hand 47% considera ca nu se pricep la masini, fiind astfel vulnerabili in fata unei posibile fraude. Si aici exista mare diferenta intre cei care si-au luat recent masina si cei care vor sa-si ia in perioda urmatoare. Respondentii din prima categorie -cei care au achizitionat recent o masina-sunt mult mai increzatori in competentele lor de apreciere a calitatii unei masini.

Cercetarea a mai aratat ca cele mai importante aspecte pe care le au in vedere atat cei care au cumparat o masina second-hand precum si cei care urmeaza sa cumpere sunt urmatoarele: sa nu fi fost implicata intr-un accident major, sa nu fie avariata, numarul de kilometri de pe bord sa fie cel real. In ceea ce priveste aspectele legale, pentru cei care si-au luat deja masina cele mai importante sunt urmatoarele: actele masinii sa fie originale, autentice, seria sasiului din acte sa corespunda cu seria masinii si masina sa aiba ITP.

Pentru cei care urmeaza sa-si cumpere o masina rulata primele doua optiuni sunt tot legate de actele originale si de seria sasiului, dar pe locul trei conteaza sa aiba certificat de autenticitate de la RAR. Intrebati ce aspecte au fost importante pentru ei cand si-au luat masina, cei mai multi au mentionat pretul avantajos si aspectul automobilului (91%). Peste 70% au spus ca a contat pretul reviziilor si al pieselor, iar peste 60% au spus ca a contat faptul ca au cumparat masina de la primul proprietar.

Sursa: wall-street.ro

Servicii complete de tractari auto, transport marfa si transport mobila Pitesti si transport mobila Arges. De asemenea inchiriem remorci auto pentru o masina,doua sau pentru dube XXL. Asistenta rutiera, remorcare auto si consiliere pentru gasirea unui service autorizat. Daca ati ramas in pana, in caz de accident sau daca nu aveti  numere valabile, va transportam masina dumneavoastra la destinatie. Tractari auto Pitesti, tractari auto Autostrada A1, tractari auto Arges si in orice alta locatie pe plan national sau international pe baza unei comenzi ferme!!! Se poate asigura CMR si factura! Personal calificat si siguranta auto sau marfa transportata! In caz ca vreti sa va mutati mobila, o cumparati si o aduceti la domiciliu sau va mutati in alta parte va putem ajuta  cu mutarea mobilei in Pitesti si in Arges. Relocarea in Pitesti si relocarea in Arges o asiguram cu personal calificat, siguranta in transportul mobilei si rapiditate in derulare comanda.Non Stop tractari, remorcari auto, transport mobila Pitesti si transport mobila Arges ne gasiti la 0720348192, sau pe  www.tractari-transport.ro – 

Leave a Reply